Basistraining geweldloos verzet in gezinnen (SKJ203677)

Als (ambulant) begeleider of jeugdprofessional kom je soms in gezinnen waar niet de ouders maar de kinderen de baas zijn. Ouders zitten met de handen in het haar omdat hun kind niet meer luistert en het contact steeds moeizamer wordt. Straffen en time-outs helpen niet meer, ouders lopen op hun tandvlees en dreigen op te geven.

Of gezinnen waar angst en terughoudendheid overheerst. Ouders van kinderen die niet meer naar school durven, jongeren die zich opsluiten op hun kamer en niet meer deelnemen aan activiteiten in en buiten het gezin. Het risico van toegeven is geboren.

In beide situaties is de machteloosheid groot. Wat heb je als hulpverlener te bieden aan opvoeders die al van alles hebben geprobeerd maar hebben ervaren dat geen therapie hun kind kan helpen, geen hulpverlener hen echt begrijpt.

In zulke situaties, maar ook in gezinnen waar de problematiek minder aanwezig is, is geweldloos verzet een pedagogische houding die ouders kan helpen weer regie te nemen over hun eigen leven en daarmee een start maken in de gedragsverandering bij het kind.

Doel van de training:

  • opvoeders leren herkennen welke patronen in het gezin overheersen en hen leren hoe die te doorbreken;
  • opvoeders ondersteunen in het uitvoeren van de interventies van geweldloos verzet (de-escaleren, relatie- en herstelgebaren maken, aanwezigheid vergroten, steungroepen inschakelen, zich verzetten in plaats van strijden);
  • een parallel proces bij jezelf herkennen.

Voor wie? Jeugdprofessionals, gezinswerkers, teamleiders, werkbegeleiders,  gedragsdeskundigen, maatschappelijk werkers, vak therapeuten en anderen in de jeugd-GGZ, jeugdhulpverlening, gehandicaptenzorg of social work.

Training is door SKJ geaccrediteerd met 33 punten.

Reacties van deelnemers:

Jullie enorm bedankt voor de inspirerende training. Ik vond het echt een toegevoegde waarde hebben in mijn werk.’

‘Ik ben heel enthousiast over deze methodiek en zie steeds meer mogelijkheden hoe die toe te passen op onze doelgroep.’