Agenda

Lezing Bruggen slaan tussen leraren en ouders

Het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit organiseert op 13 september 2023 opnieuw een lezing. Deze keer over het onderwijs.

door: Erik Faasen, Eefke Faasen & Robbertjan de Wilde

De deelnemers worden deze avond meegenomen in één van de moeilijkste, maar misschien ook wel waardevolste interventies van ‘Geweldloos verzet in de klas’: de ouderavond. En dat doen we niet alleen, maar samen met Robertjan de Wilde, directeur van een basisschool. Hij deelt tijdens deze lezing zijn persoonlijke ervaringen met deze ouderavond.

Veel leraren kijken op tegen een ouderavond, niet in de minste plaats dankzij negatieve ervaringen die ze in het contact met ouders hebben meegemaakt. Gevoelens van schaamte kunnen een rol spelen. Er kunnen zorgen bestaan dat de leraar wordt aangevallen, of dat kinderen publiekelijk met naam en rugnummer aan de schandpaal genageld worden.

Ouders zien ook vaak op tegen de ouderavond. Ook bij hen kunnen vergelijkbare zorgen bestaan. Het is belangrijk dat leraren deze zorgen erkennen en bovendien zich realiseren dat de positie van ouders kwetsbaar is. Het is immers hun kind dat in deze klas zit, een klas waar onveiligheid bestaat. Zij moeten hun kind daar elke dag naartoe sturen, ook als het thuis aangeeft niet naar school te durven. Natuurlijk protesteren ouders hiertegen. Ondanks alle goede bedoelingen van het schoolteam, is het nog niet gelukt die bescherming die nodig is te bieden. De ouderavond vormt een belangrijk onderdeel, omdat ouders het recht hebben te weten wat er in de groep van hun kind gebeurt. En ja, dat roept van alles op bij ouders. Natuurlijk. Het is de kunst om de leraren hier goed op voor te bereiden, hen te steunen in de manier waarop ze kunnen reageren richting ouders. En dan kan een eerste stap(je) gezet worden in het bouwen aan ‘een village’. 

De basisprincipes/onderliggende waarden van geweldloos verzet komen deze avond aan bod, waarbij we ook een praktische vertaling maken naar een concrete invulling van een ouderavond op het hoogste niveau van waakzame zorg.

Locatie en tijd: Hogeschool Utrecht – Uithof (exacte locatie volgt nog)

13 September 18:00 -20:00

Entree: € 10,00 (cash te voldoen bij de deur)

Studenten en docenten van HHU hebben gratis entree, op vertoon van studentenkaart. Meld je aan via secretariaat@faassentrainingencoaching.nl